Jídlo a pití Chorvatska

Jídlo a pití Chorvatska

Lahůdky chorvatské kuchyně

Chorvatská kuchyně je velice rozmanitá, každá oblast má svoji specialitu. Zatímco na jaderském pobřeží jsou to dary moře, ve vnitrozemí můžete ochutnat středoevropské speciality. Pokud patříte ke gurmánům, zde vám nabízíme několik tipů na jídla, která by vašim chuťovým buňkám určitě neměla uniknout:

Vnitrozemí – jídlo, které můžete ochutnat při cestě k moři

Tradiční chorvatská kuchyně vychází se slovanských jídel, velmi silně se zde projevují rysy ostatních slovanských zemí. Základem pokrmů jsou maso, obilniny, luštěniny, často se přidává červená paprika. Masové chody jsou připravovány s vydatnými a chutnými omáčkami vařenými „pod pekou“ (kovový zvon, pod nímž se dříve na venkově pekl chléb, staví se do žhavého popela) nebo v pánvi.

K příznačným lahůdkám patří:
Manistra od bobića - polévka s fazolemi a kukuřicí, někdy i hlávkové zelí
Fiš paprikaš - dušené jídlo obvykle z kousků kapra ochucené paprikou
Kulen - kořeněný salám ze Slavonie, někdy velmi ostrý
Štrukli - plněné těstoviny zhotovené z různých druhů pšenice a zapečené v troubě, plní se sýrem, ale můžete koupit i sladké
Zagorje štrudel - listové těsto naplněné čerstvým měkkým sýrem, medem a oříšky

Cestou k moři můžete v restauracích na odpočívadlech vidět na rožních opékající se selátka (odojak) nebo jehňátka (janjetina), maso je na váhu.

Na pobřeží – speciality, které můžete ochutnat při vaší dovolené

K příznačným lahůdkám patří:
Dalmatský brudet - rybí směs dušená na rýži
Buzara - mořští ráčci uvařeni v omáčce z rajčat, cibule a bylinek
Řižot (crni) - pokrm podobný rizotu, který se připravuje ze slávek a dalších darů moře, může mít i černou barvu
Kamenice, Oštrige - ústřice - konzumují se čerstvé s trochou citrónové šťávy
Pašticada - dušený pokrm z hovězího masa podávaný s noky
Mješeno meso - pokrm, který obsahuje různé druhy grilovaných mas – čevapčiči, kotleta, ražniči, pljeskavica, .., nezbytnou součástí je příloha zvaná ajvar
Pljeskavica - podobný českým karbanátkům ovšem bez mouky
Dalmatinski pršut - sušená uzená šunka
Paški sir - sýr z ostrova Pag
Sarma - zelné závitky plněné mletým masem
Rožata - dalmatinský dezert z karamelu, vajec, mléka a hořkého likéru
Palačinke - palačinky – doporučujeme s mletými ořechy

Z grilovaných ryb a darů moře doporučujeme:
Bakalar - treska
Brancin = lubin - mořský okoun
Girica - girice - drobné rybky, smažené celé
Robotnice - chobotnice
Jastog - humr
Jegulja - úhoř
Kovač = sanpiero - pilobřich ostnitý
Komarča = orada - pražman zlatý
List = švoj -mořský jazyk
Mačka - mačka skvrnitá
Orada - pražman obecná
Pauk - ostnatec paprsčitý
Palamida - palamida středomořská
Papalina - šprot
Plavica - makrela japonská
Raža - rejnok ostnatý
Skuša - makrela
Sardela = srdela - sardinka, olejovka
Sipe - sépie
Som - sumec
Šaran - kapr
Škampi - kreveta
Škarpina - ropušnice
Šnjur - karas
Tunj = tuna - tuňák
Zubatac - zubatec

Dobrou volbou jsou také těstoviny a pizza, za které zaplatíte rozumné ceny.

Co si dát k pití?

V celém Chorvatsku je k dostání řada domácích nápojů od piva, přes víno až k různým pálenkám, jejichž ochutnání byste si neměli nechat ujít.

Káva (kava)
Po dobrém obědě je následuje nezbytně káva. Téměř výlučně se podává espreso – malinký šáleček velmi silné kávy, na který nejsme zvyklí. Pokud si chcete dát kávu, zde jsme Vám napsali, co se skrývá pod jednotlivými názvy kávy v Chorvatsku:
Espreso – malinký šálek silné kávy
Espreso sa mljekom = makijato – káva s mlékem
Dupli espreso - větší šálek kávy
Veliki makijato – větší šálek kávy s mlékem
Cappuccino – káva s napěněným mlékem
Bjela kava - káva s mlékem (bílá káva)
Ice-kafe - káva se zmrzlinou

Pivo
Mezi známe chorvatské značky patří:
Ožujsko
Karlovačko
Staročeško

Lihoviny
Bohatý sortiment lihovin ukazuje na oblibu v ovocných pálenkách. K nejpopulárnějším patří:
Šljivovica - slivovice
Loza - pálenka vyrobená z vinných hroznů
Travarica - lihovina, do které se přidávají léčivé bylinky, má stejné účinky jako becherovka
Pelinkovac - bylinný likér, podobný našemu fernetu (hořký)
Vinjak - brandy
Maraskino - čirý likér ochucený višněmi maraska
Orehovac - pálenka ochucená mladými ořechy
Kruškovac - likér vyrobený z hrušek (doporučujeme dámám)

Vína
Jedním z chorvatských zvyků je míchat víno s jinými nápoji. Červené víno se míchá s vodou v tzv. bevandu a zase bílé se sodovkou v tzv. špricer čili střik, případně gemišt, kde místo sodovky je minerálka. Při objednávce si host nechá přinést víno a zvlášť vodu nebo sodovku (kisela voda) a namíchá si nápoj sám podle své chuti.

Chorvatsko je zemí vinic, vína se liší kvantitou i kvalitou a je dost komplikované se v nich za krátkou dobu pobytu vyznat. Proto vám pro usnadnění nabízíme následující přehled nejlepších vín:

Původ červených vín:
Babić - Primoštěn, Šibenik v sev. Dalmácii
Cabernet - Poreč
Dingač - poloostrově Peljašac
Faros - ostrov Hvar
Kaštelet - ostrov Hvar
Malmsey - Dubrovník
Merlot - Buzet v Istrii
Plavac - Murvica a Bol na Brači
Postup - Pelješac
Teran - Buzet

Původ bílých vín
Graševina - Kutjevo
Chardonay - Kutjevo
Malvazija - Dubrovník
Maraština - ostrov Lastovo a na Korčule
Kujundžuša - Imotski v Dalmatském Záhoří
Pošip - Brna na Korčule
Rukatac - Korčula
Trojišćina ostrov Krk
Vugava - ostrov Vis Zlatni plavac - ostrov Hvar
Žlahtina - Vrbnik na Krku

Původ růžových vín
Benkovački rosé - Benkovac

A ještě jedno důležité upozornění – voda v Chorvatsku z veřejné vodovodní sítě je pitná.